Με την ορθοδρόμηση του Δία στον Αιγόκερο την Κυριακή που μας πέρασε, το συλλογικό κλίμα αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει. Ακολουθούν η επιστροφή του Κρόνου σε ευθεία πορεία στον Αιγόκερο στις 29 Σεπτεμβρίου, του Πλούτωνα, επίσης στον Αιγόκερο, στις 4 Οκτωβρίου, του Άρη στον Κριό, στις 14 Νοεμβρίου και του Ποσειδώνα στους Ιχθύς στις 29 Νοεμβρίου. Ο χρόνος τελειώνει με την σύνοδο Δία και Κρόνου στον Υδροχόο στις 21 Δεκεμβρίου.
Δεν προτίθεμαι να γράψω κάτι μακρόσυρτο και αναλυτικό (και μάλλον θα αποτύχω, ως συνήθως), απλώς να υπογραμμίσω ότι οι πλανήτες (με εξαίρεση τον Άρη) έχουν βρεθεί στις θέσεις και σχέσεις που θα βρεθούν και πάλι, κατά το πρώτο μισό του έτους, πριν τις αναδρομές τους. Δόθηκαν σαφή δείγματα για την ποιότητα της συνδυασμένης τους ενέργειας και την δυνατότητα της ανθρωπότητας, του κάθε κράτους και βέβαια του κάθε ατόμου να ανταποκριθεί σε αυτή. Αυτά είναι γνωστά γιατί τα ζήσαμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά και δεν χρειάζονται επανάληψη. Επιγραμματικά, δημιουργήθηκε μια οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση παγκοσμίου μεγέθους και έγινε ραγδαία ανακατάταξη στην ιεραρχία αξιών, με τους “essential workers” ή «ουσιαστικούς εργαζόμενους», σε αυτολεξί μετάφραση, να έρχονται στην κορυφή της.
Κατά την περίοδο της αναδρομής, η ενέργεια των πλανητών έπαψε να είναι εξίσου αποτελεσματική εξωτερικά, όπως πάντα γίνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για χρονικό διάστημα που είναι προορισμένο για διορθώσεις και πειραματισμούς, για προσαρμογή αυτών που κάνουμε και είμαστε, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις οποιασδήποτε ενέργειας. Για την αναπροσαρμογή δομών, μορφών, οργανώσεων, συνηθειών, μεθόδων, σκεπτικών, ώστε να «συνεργαστούν» καλύτερα με τις εισερχόμενες ενέργειες. Δίνεται το δείγμα, αναμένεται μια ανταπόκριση.
Ο Πλούτωνας βρίσκεται μισό χρόνο σε ανάδρομη, μισό χρόνο σε ευθεία πορεία στον Αιγόκερο από το 2008, τροφοδοτώντας αλλεπάλληλες και διαρκείς οικονομικές, ανθρωπιστικές και ιδεολογικές κρίσεις με την ανθρωπότητα να μην συγκινείται ιδιαίτερα, παρά με την πάροδο της κορύφωσης κάθε κρίσης, να επικεντρώνεται κυρίως στο πως θα αποκαταστήσει τα πράγματα “όπως ήταν”. Το έχω κάνει, το έχετε κάνει, το έχουμε κάνει όλοι. Αν ήταν καλά «όπως ήταν» δεν θα ήταν αναγκαία η κρίση.
Ακριβώς στον ίδιο μηχανισμό πηγαίνουν να καταφύγουν οι άνθρωποι και τώρα, οπουδήποτε η πίεση των εξελίξεων του πρώτου μισού του έτους «χαλάρωσε» προσωρινά. Θέλω να είμαι σαφέστατη: για τον υπόλοιπο χρόνο έχουμε πολύ καλή ιδέα μέσα σε τι είδους ενέργειες πρόκειται να κινηθούμε. Αυτό που μπορώ να επαναλάβω και να υπογραμμίσω είναι ότι είναι εξαιρετικά δυναμικές και τελείως, μα τελείως υπερατομικές. Δηλαδή είναι σχεδόν αδύνατο για τη μονάδα να τις διαχειριστεί μεμονωμένα, είτε πρόκειται για άτομο, είτε για οικογενειακή μονάδα, είτε για εθνική μονάδα. Χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συλλογική δράση.
Ο λόγος: οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν πολύ μεγάλη ένταση. Αν για παράδειγμα πούμε πως είναι ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζονται ένα κύκλωμα που να αντέχει την τάση. Αν δεν βρουν το κατάλληλο κύκλωμα, δεν είναι πως δεν θα κυκλοφορήσουν, θα κυκλοφορήσουν, απλά θα κάψουν το κύκλωμα μέσα στο οποίο θα κυκλοφορήσουν και μετά θα διαρρεύσουν σε ό, τι κανάλι υπάρχει διαθέσιμο στο «περιβάλλον». Όπου κύκλωμα βάλτε τον εαυτό και τη ζωή σας, τις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις εθνικές σχέσεις. Το εύρος και κυρίως, ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
Ο κατάλληλος αγωγός εδώ φτιάχνεται με συλλογικότητα και πρακτικό ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Με δομές, τρόπους οργάνωσης και σκεπτικά που απηχούν μια τέτοιου είδους στάση. Δεν αναφέρομαι καθόλου σε συναισθηματισμούς και εκδήλωση θερμών, σφοδρών και περαστικών ενδιαφερόντων και συμμαχιών. Μιλάω για την πρακτική ενίσχυση οποιασδήποτε στάσης και συμπεριφοράς είναι βοηθητική για όλους και τον πρακτικό περιορισμό οποιασδήποτε στάσης και συμπεριφοράς είναι το αντίθετο. Ακούγεται φασιστικό; Δεν είναι. Είναι η καταστολή της «ελευθερίας» που απολαμβάνεται σε βάρος άλλων και στηρίζεται με τις ακούσιες θυσίες τους.
Ο Δίας σε ορθή πορεία δίνει τεράστια χείρα βοηθείας για την δραστική υλοποίηση ραγδαίων αλλαγών στη σωστή κατεύθυνση. Η κατεύθυνση περιγράφηκε στην παραπάνω παράγραφο. Παράλληλα προσωρινά υποστηρίζει οποιοδήποτε εγχείρημα ξεκίνησε με αρκετή ζέση. Εάν δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση, απλώς θα του δώσει διαστάσεις, ώστε με την ορθοδρόμηση του Κρόνου, στις 29 Σεπτεμβρίου, απλώς θα σταματήσει κάτι μεγαλύτερο ή οι απαιτήσεις σε πόρους, υλικούς και άυλους θα γίνουν τραγικά δυσβάσταχτες.
Ενδιαφέρον μπαλαντέρ, η διέλευση του Άρη στον Κριό, καθώς διαφοροποιείται από τις προηγούμενες θέσεις του στον Αιγόκερο και Υδροχόο κατά το πρώτο μισό του έτους. Ο Άρης αυτός από ενάρξεως της διέλευσης του στο τέλος του Ιουνίου, έδωσε σειρά ιδεών και αποπειρών νέων εγχειρημάτων, με την απαραίτητη θέρμη, μέχρι και την αναδρομή του την προηγούμενη εβδομάδα (10 Σεπτεμβρίου). Έτσι δίνεται η ευκαιρία να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον να πετύχουν ή να αποτύχουν με βάση τις κοινωνικές απαιτήσεις και πλαίσιο, τα οποιαδήποτε πράγματα ξεκίνησαν. Δεύτερον, εάν κανείς μπορέσει να συντηρήσει την ζέση και την αποφασιστικότητά του, μια ευκαιρία να διευρύνει την οπτική του και να αναδιοργανωθεί με βάση τις κοινωνικές απαιτήσεις και πλαίσιο.
Με την ορθοδρόμηση του Πλούτωνα στις 4 Οκτωβρίου μπαίνουμε στην δραστικότερη περίοδο του έτους, καθώς εδώ πλέον οι απαιτήσεις ξεφεύγουν από το φιλοσοφικό-ιδεολογικό, το κοινωνικό και το αυστηρά πρακτικό και το αίτημα αποκτά ψυχολογικό και συνειδησιακό βάθος. Δηλαδή στο παιχνίδι μπαίνουν τα κίνητρα και οι σκοποί πίσω από οποιεσδήποτε ενέργειες και εγχειρήματα και αποκτούν καθοριστική σημασία.
Θα είναι εξαιρετικά εύγλωττο αυτό το τετράγωνο που θα σχηματίσει ο Άρης με τον Πλούτωνα, πρώτα ανάδρομος στις 6 Οκτωβρίου και αρκετά αργότερα, ορθόδρομος στις 23 Δεκεμβρίου. Στην πρώτη περίπτωση το ερώτημα που τίθεται, είναι αν όντως οι προσαρμογές που ενδεχομένως ανέλαβε κανείς να κάνει είναι με «αγαθές προθέσεις». Στην δεύτερη, βλέπει κανείς στην πράξη αν οι προθέσεις του ήταν όντως «αγαθές» ή αν μπορεί να τις συντηρήσει στην διαδρομή από την σύλληψη, την θεωρία και το ξεκίνημα, μέχρι παρακάτω στην πορεία.
Κι όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για την ορθοδρόμηση του Ποσειδώνα στους Ιχθύς στις 29 Νοεμβρίου. Αυτή η ενέργεια χαρακτηρίζεται συνήθως από απογοήτευση, θλίψη και απομάγευση. Αν σταθεί κανείς στην κυριολεξία των λέξεων και φύγει από τους συναισθηματικούς υπερτόνους τους, θα βρει: από-γοήτευση, την απομάκρυνση της γοητείας, δηλαδή της ψευδαίσθησης, θλίψη, κυριολεκτικά το σπάσιμο, την θραύση φαντασιακών γραμμών, είτε λέγονται άμυνες, είτε λέγονται πεποιθήσεις, απο-μάγευση, και πάλι στο πρώτο, με το θέμα της γητείας, της γοητείας και της ψευδαίσθησης να απομακρύνεται. Έτσι με την ορθοδρόμηση του Ποσειδώνα μειώνεται στο έπακρο η ικανότητά μας να μένουμε στις πεποιθήσεις μας για την πραγματικότητα και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα πράγματα όπως είναι.
Κάπου εδώ, στις 30 Νοεμβρίου, ξεκινά και η περίοδος των εκλείψεων, ωστόσο με αυτές δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος. Θα περάσω κατευθείαν στην σύνοδο Δία και Κρόνου στον Υδροχόο. Αρχικά να σημειώσω, ότι μια γεύση από την ενέργεια του Κρόνου στον Υδροχόο πήραμε από τις 22 Μαρτίου έως τις 2 Ιουλίου. Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο της ομαδικής ζωής στην ουσιαστικότερη έννοια της και ο Κρόνος ο πλανήτης του οποίου η ενέργεια αφορά την εφαρμογή του Νόμου. Όχι του ανθρώπινου, του κοσμικού νόμου.
Ο Νόμος του Υδροχόου είναι η συνειδητή ομαδική ζωή. Επιβεβλημένη, καταναγκαστική και δυσάρεστη ή οικειοθελής, εκούσια και ικανοποιητική, ως εύ πράττειν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υποστηρίζεται. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μια πανδημία έχει τη συλλογικότητά της, γιατί αν μη τι άλλο μας αναγκάζει διαρκώς να σκεφτόμαστε τον άλλο και συνειδητά να προσαρμόζουμε την στάση μας ανάλογα. Υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι να εκφραστεί αυτή η ενέργεια, αλλά σε πρώτη φάση μάλλον μέχρι εκεί μπορούμε. Ο Δίας στον Υδροχόο ακολουθεί κατά πόδας, 17 και 19 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, με τη σύνοδο τους αμέσως μετά, στις 21.
Για να ανακεφαλαιώσω, παραμένουν ο Ποσειδώνας στους Ιχθύς ως φορέας αποψευδαισθητοποίησης και απομάκρυνσης φαντασιωτικών καταστάσεων και του πέπλου των πεποιθήσεων φέρνοντας στην επιφάνεια, αυτό που ο Πλούτωνας στον Αιγόκερο εξετάζει, δηλαδή το καθετί που υφίσταται, άτομο, εγχείρημα, δομή, σκέψη, μέθοδο, σχέση κοκ, ως προς το κίνητρο και τον σκοπό. Ενδεχομένως, αν όχι κυρίως, κι αυτά που αγνοούμε ή παρερμηνεύουμε. Συν τον Άρη στον Κριό, σε ευθεία πορεία και, ιδανικά με ωριμότερη, καλύτερα σχεδιασμένη και κατευθυνόμενη, ορμή.
Σε αυτό το περιβάλλον, έρχονται μαζί οι ωδίνες και οι χαρές της ομαδικότητας, ζητώντας από όλους μας να κινηθούμε με μεγαλύτερη αυταπάρνηση και εκουσίως αυτοθυσιαστικά. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, μεγάλες είναι και οι υπερβάσεις που υποστηρίζονται από τον Δία στον Υδροχόο και η ενδυνάμωση ανεξαιρέτως οποιουδήποτε ατόμου, ομάδας και έθνους, κινηθεί προς όφελος όλων. Ο Δίας θα κινηθεί ταχύτατα διανύοντας τις 30 μοίρες του ζωδίου του Υδροχόου σε μία ανάσα στο πρώτο μισό του 2021. Προσφέρει τον μίτο της Νέας Εποχής, καθώς ηχηρά και βροντερά, θα αποδείξει ότι η ενότητα – όσο ευρύτερη μπορούμε – είναι η Πόρσε ή καλύτερα το Τέσλα, της εποχής που βλέπουμε να γεννιέται.
Σημείωση: Αυτό το κείμενο ξεκίνησε ως η πρόθεσή μου να γράψω ορισμένα πράγματα που επαναλαμβάνω ως απάντηση όταν με ρωτούν «πως βλέπω τα πράγματα», με έναν πιο δομημένο τρόπο που είναι δυνατός γραπτά κι όχι προφορικά. Θέλω να τονίσω ότι είμαι αισιόδοξη μέχρι και το τελευταίο άτομο του κορμιού μου και όσα γράφω δεν τα γράφω με πρόθεση να τρομοκρατήσω, να γίνω Κασσάνδρα ή να επαληθευτώ σε κάποια “προφητεία μου”. Ένα από τα αξιώματα της εσωτερικής αστρολογίας είναι πως το αποτέλεσμα οποιασδήποτε ενέργειας ή δύναμης, όταν έρχεται σε επαφή με ένα σώμα, εξαρτάται από την ποιότητα του σώματος στο οποίο κρούει. Όπου «σώμα» βάλτε εαυτό, κατάσταση, εγχείρημα, σχέση, τρόπο σκέψης, οτιδήποτε σαφώς υπαρκτό. Συνεπώς, το ποιοι είμαστε και ποιοι γινόμαστε, το τι επιλέγουμε να σκεφτούμε και να κάνουμε έχει τεράστια σημασία για το ποιά θα είναι τα εξωτερικά αποτελέσματα οποιασδήποτε επίδρασης.
Από πλευράς μου το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να παρουσιάσω την ποιότητα των εισερχόμενων ενεργειών και τους σκοπούς τους στον παρόντα κύκλο, με έναν τρόπο που εσκεμμένα διατηρείται γενικός ώστε να μπορεί ο καθένας που διαβάζει αυτό το κείμενο να τον ανάγει σε οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίζει. Ωστόσο, οφείλω να σημειώσω πως συχνά, σχεδόν πάντα, το ατομικό έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα όταν βαίνουν αλλαγές παγκόσμιας κλίμακας. Η περίοδος την οποία διανύουμε είναι μια τέτοια περίοδος. Συνεπώς, κι αυτή είναι μια από τις πολύ δύσπεπτες παρενέργειες της υδροχοϊκής ενέργειας στη παρούσα εξελικτική μας φάση, ενδεχομένως να έχουμε κινηθεί στα καλύτερα και τα ευγενέστερά μας όρια και πάλι να δούμε τις προσπάθειες μας να καταστέλλονται.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι μια μικρή παρηγοριά να θυμάται κανείς πως σ’ αυτή την περίοδο ζητείται από τον καθένα να κάνει αυτό που είναι καλύτερο για όλους. Κάποιες φορές αυτό είναι τελείως διαφορετικό από ό, τι πιστέψαμε ή νομίσαμε, κάποιες φορές ίσως να είναι και μια παύση, ακόμη κι αν φλεγόμαστε από επιθυμία ή παρόρμηση να κάνουμε κάτι. Πριν λοιπόν απογοητευτούμε, αξίζει να προσπαθήσουμε μία δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη και πολλοστή) ανάγνωση των περιστάσεών μας μέσα από αυτό το πρίσμα.
Εύχομαι καλό φθινόπωρο! Είμαστε κοντά σε επίπεδο που ούτε καν φανταζόμαστε.