Στα τέλη της εφηβείας μου, το πρόγραμμα των μαθημάτων είχε αρχίσει και γινόταν αρκετά ζόρικο, ενόψει των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Έτσι για να ανταπεξέρθω χρειαζόταν να σταματήσω κάποια από τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες που εκείνο τον καιρό ήταν ο χορός και η μουσική. Ο κλήρος έπεσε στην μουσική και για μένα ήταν μια εύκολη επιλογή. Όταν μίλησα με τον δάσκαλό μου, θυμάμαι ότι του είχα πει πως είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι αν συνέχιζα, ένιωθα πως θα χανόταν η απόλαυση της μουσικής γιατί με απορροφούσε ολοένα και περισσότερο το τι γινόταν σε μια σύνθεση, παρά η απόλαυση της ακρόασης της μουσικής. Και τελείωσα λέγοντας ότι προτιμώ να είμαι χορεύτρια και να μπορώ να αφήνω τη μουσική να κρατάει τα μυστικά της και να με παρασέρνει, παρά μουσικός που γνωρίζει πάρα πολλά για το πώς «μαγειρεύεται» μια σύνθεση.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να επικοινωνήσω τις διαφορετικές λειτουργίες της εσωτερικής και της εξωτερικής αστρολογίας και τις κοινές τους καταβολές. Η μουσική είναι μία. Οι ενέργειες και οι δυνάμεις που αντικατοπτρίζουν τα σύμβολα της αστρολογίας, όπως και ο άνθρωπος, παραμένουν ίδια. Η εξωτερική αστρολογία είναι η χορευτική αντίληψη επάνω στην αλληλεπίδρασή τους. Ακούς τη «μουσική» που δημιουργούν και άσχετα αν είσαι καλός ή πολύ πολύ μέτριος χορευτής, μπορείς να προσπαθήσεις να κινηθείς στο ρυθμό.

Όσο καλύτερα μαθαίνεις να «χορεύεις» τόσο περισσότερο ο εαυτός και η ζωή σου συντονίζεται με την ενεργειακή αυτή «μουσική» και η κάθε πτυχή σου γίνεται ευαίσθητη και στις πιο ανεπαίσθητες δονήσεις της. Δεν έχεις όμως ιδέα για τους κανόνες της σύνθεσης και της ιδιαιτερότητες του κάθε μουσικού οργάνου, για τους περιορισμούς και τις δυνατότητές τους, έστω κι αν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τον ιδιαίτερο ήχο τους, όπως και ένα βαλς, από ένα κομμάτι metal ή ένα παιδικό νανούρισμα από μια κακοφωνία. Με την εξωτερική αστρολογία μπορείς να ελπίζεις ότι συνεχώς θα τελειοποιείσαι σαν χορευτής και ίσως κάποτε φτάσεις να συντονιστείς τέλεια με τη μουσική. Δεν θα μάθεις ποτέ όμως πώς να «συνθέτεις» τα δικά σου κομμάτια και να εμπλουτίζεις τη μελωδία.

Η εσωτερική αστρολογία δεν στερεί την χαρά του χορού στη μουσική της ζωής. Όμως δίνει την δυνατότητα να γνωρίσεις τους κανόνες της σύνθεσης, να αγγίξεις το ηχόχρωμα των μουσικών οργάνων, με πρώτο τον εαυτό σου, να αξιοποιείς τις δυνατότητές τους και, γιατί όχι; Να τα χρησιμοποιήσεις με ένα δικό σου, πρωτότυπο τρόπο για να προσθέσεις κάτι τελείως μοναδικό, κάτι που είσαι εσύ, ο εαυτός σου ως δώρο, στη μουσική της ζωής.

Αρκετά, πολύ, μετά το ξεκίνημα της ενασχόλησής μου με την εσωτερική αστρολογία, κατάλαβα ότι αυτό που είχα επιλέξει συνειδητά να αγνοήσω στο τέλος της εφηβείας μου, το είχα εν αγνοία μου αναλάβει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Είχα επιλέξει να γίνω «μουσικός» πάνω στη ζωή, να μάθω τους κανόνες και να αρχίσω να πειραματίζομαι με κάτι άλλο πέρα από τον συντονισμό των κινήσεων μου με τα ρεύματα των ενεργειών και των δυνάμεων μέσα μου και γύρω μου. Να καταλάβω τι δημιουργούσα εγώ και τι θα μπορούσα να δημιουργήσω. Το καλύτερο είναι πως αντίθετα με αυτό που πίστευα όταν ήμουν μικρότερη, δεν έχασα ούτε τη χαρά του «χορού», ούτε την χαρά της «μουσικής». Απλώς από ακροάτρια, θεατής και χορεύτρια, άρχισα να γίνομαι συνθέτης, μουσικός και χορογράφος. Ή και σκηνοθέτης αν κάποιος προτιμά την αναλογία του κινηματογράφου ή του θεάτρου.

Λέμε συχνά ότι είμαστε οι ηθοποιοί στο μεγάλο δραματικό έργο που είναι η ζωή μας κι αυτό είναι αλήθεια. Παραλείπουμε όμως να τονίσουμε εξίσου πως είμαστε και οι σκηνοθέτες του, μάλλον επειδή τις περισσότερες φορές σκηνοθετούμε εν αγνοία μας και δεν το καταλαβαίνουμε ούτε καν όταν φτάνουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη σκηνή. Όλοι το κάνουμε. Η εσωτερική αστρολογία είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο αντικείμενο αν κι όπως η μουσική, χρησιμοποιεί λιτά και μετρημένα μέσα. Το αντικείμενο της: η συνειδητή έκφραση της δημιουργικής μας δύναμης και η ανακάλυψη της πηγής της. Αυτή η τελευταία έχει πολλά ονόματα. Ένα δημοφιλές είναι «το εσωτερικό παιδί». Εμείς, την λέμε «ψυχή». Η τέχνη μας, είναι η τέχνη του ζην. Ο σκοπός μας, το ευ και αγαθώς, ζην.

 

Μαθήματα Εσωτερικής Αστρολογίας

Συνεδρίες Συμβουλευτικής Αστρολογίας